Universitat Rovira i Virgili

PRESENTACIÓ

Aquest projecte té com a objecte aprofundir en la mediació com a mecanisme de prevenció i resolució de conflictes jurídic-administratius i explorar les seves potencialitats, tant en l'àmbit administratiu com en el contenciós-administratiu, així com realitzar propostes de lege ferenda.

L'actual sistema de garanties existent per a resoldre els conflictes jurídic-administratius que enfronten als ciutadans i a les administracions públiques és insuficient, insatisfactori i ineficaç. La justícia administrativa s'enfronta en l'actualitat a nombrosos obstacles i evidència la incapacitat del sistema per a donar una resposta adequada a les pretensions de les parts i frenar la litigiosidad, que no deixa d'augmentar. Per això, es planteja la necessitat de buscar altres formes de prevenció i resolució de conflictes. No es pretén substituir el control judicial, que constitueix una exigència constitucional, sinó complementar-lo.

En aquest context, la hipòtesi de partida d'aquest projecte és que la mediació constitueix una necessitat inajornable en el nostre sistema de justícia administrativa. D'una banda, per a donar compliment als drets de tutela judicial efectiva i de participació dels ciutadans; i, per una altra, per a millorar la seva eficàcia. Es parteix de la necessitat d'implementar la mediació, tant antejudicial com a intrajudicial, com una via complementària de la justícia administrativa, que ha de sumar-se als tradicionals recursos, amb la finalitat de donar solució als conflictes que no obtenen una resposta adequada amb els actuals controls interns ¾recursos administratius¾ i externs ¾recursos contenciosos administratius¾ i donar una millor satisfacció a l'interès general.

En aquestes coordenades, la mediació suposa una nova manera d'entendre la resolució de les controvèrsies jurídiques entre la ciutadania i l'Administració, que pot contribuir significativament a millorar l'eficàcia de l'actual sistema de justícia administrativa. I això, atès que la mediació connecta amb el principi de bona administració; permet l'adopció de solucions consensuades, des del diàleg, atorgant un nou rol als ciutadans davant la justícia administrativa; cerca la resolució definitiva del conflicte, mitjançant una fórmula poc costosa i ràpida; i pot reduir significativament la litigiosidad.

  • Referencia PID2020-112688GB-100. Convocatoria 2020. Proyecto de I+D+i. Programa Estatal de Generación de Conocimiento y Fortalecimiento Científico y Tecnológico de I+D+i. Proyecto tipo B. Período 2021-2025