NOTÍCIES
Referencia: : ICI02724000017 - Institut Català Internacional per la Pau
En un context de profunda crisi climàtica, la transformació radical de l'actual model energètic i la fi imperativa de la crema de combustibles fòssils són cada vegada més imminents.
Així, la transició cap a fonts d'energia alternatives, que siguin netes, accessibles, assequibles, sostenibles i fiables, és inevitable i és un compromís assumit a tots els nivells de governança per a la lluita contra el canvi climàtic i per impulsar un model econòmic que no comprometi la capacitat de les futures generacions.
En compliment d'aquests compromisos, els marcs polítics i legislatius contemplen i impulsen, entre altres qüestions, l'augment de les energies renovables com a alternativa als combustibles fòssils.
Per tant, els projectes d'energies renovables -a gran escala- juguen un paper cada cop més important en la transició energètica. Tot i això, aquest procés -encara en curs de transició impulsat sobretot des del Nord Global- no ha estat exempt de la generació de conflictes al Sud Global, associats tant a les accions cap a una economia descarbonitzada i resilient com als impactes negatius sobre els drets humans i el medi ambient de la planejació i la implementació de projectes d'energies renovables.
A això se suma que la producció, emmagatzematge, distribució i ús d'energies renovables requereixen matèries primeres d'origen mineral (alumini, cobalt, coure, coltan, liti, entre d'altres) que escassegen a la Unió Europea i l'extracció de les quals a diversos Estats del Sud Global també està associada a conflictes socials i ambientals.
-
La transició energètica actual reprodueix així les lògiques neocolonialistes d'acumulació de riquesa dels models extractivistes de combustibles fòssils. En vista d'això, aquest projecte examina en quina mesura la legislació i la política de la transició energètica en l'àmbit de la UE, a l'Estat espanyol i a Catalunya conté (o no) un enfocament de drets humans i medi ambient per abordar les externalitats negatives al Sud Global.
D'altra banda, en seguiment dels projectes d'investigació anteriors, s'analitza com els desenvolupaments normatius en matèria de conducta empresarial responsable poden prevenir i reparar els impactes negatius de la implementació de projectes d'energia renovable i de l'extracció de minerals clau per a la transició energètica.