Context de recerca
L'abús sexual infantil (ASI) és un problema social greu que té efectes negatius duradors per a la salut de les víctimes. Encara que la seva prevalença és preocupant al nostre país, les denúncies són escasses i els casos denunciats solen ser arxivats pels tribunals. La recerca en aquest àmbit posa de relleu la complexitat de la persecució d'aquests delictes, una dificultat que rau principalment en el repte de e presentar proves davant els tribunals. Com en la majoria dels casos les víctimes menors d'edat són els únics testimonis del delicte -particularment, en els casos d'abús intrafamiliar-, l' edat de la víctima es converteix en un obstacle per al reconeixement de la credibilitat de la seva declaració.
Els sobreseïments són freqüents i tenen un fort impacte per a les víctimes infantils que veuen rebutjats els seus casos després d'haver declarat davant diversos professionals i després d'un llarg període de temps.
El model Barnahus, que és el model nòrdic de referència per a l'atenció i intervenció amb nens víctimes d'ASI, es basa en la intervenció de professionals especialitzats i coordinats que treballen junts en el mateix centre per a reduir la victimització secundària dels nens víctimes i les seves famílies.
Prova pilot de la Barnahus a Tarragona
El juliol de 2020 es va posar en marxa a Tarragona (Catalunya) el primer pilot d'implantació del model Barnahus a Espanya. L'any 2022 es van tractar més de 150 casos a la Barnahus de Tarragona. La recent introducció del model Barnahus a Catalunya ofereix l'oportunitat d'analitzar la seva capacitat per a convertir-se en un model basat en l'evidència per a la reducció de la victimització secundària en infants víctimes d'ASI i per a millorar la implicació dels professionals del sistema de justícia penal.
La importància de la nostra proposta de recerca radica a ser el primer intent a Espanya, i al sud d'Europa, d'obtenir indicadors fiables sobre els canvis que el model Barnahus pot generar en la intervenció del sistema penal amb els infants víctimes de violència sexual. Disposar de dades fiables és clau per a dissenyar intervencions que redueixin qualsevol impacte negatiu en el benestar emocional del menor, però també per a millorar la coordinació entre professionals en equips multidisciplinaris, especialment, els del sistema de justícia penal, permetent augmentar el nombre de sentències favorables per als menors víctimes.
A més, l'aprovació recent a Espanya d'una nova Llei Orgànica per a la protecció integral de la infància i l'adolescència contra la violència (LO 8/2021, de 4 de juny) que promou l'adopció de mesures per a reduir la victimització secundària, com l'ús de la prova preconstituïda per a totes les víctimes menors de catorze anys. Atès que la Llei conté previsions específiques per a les víctimes considerades vulnerables, prestarem especial atenció als casos que impliquin menors amb circumstàncies personals, familiars, socials o culturals específiques, com ara discapacitats, malalties, immigrants, etc.
El projecte respon a la necessitat de disposar de més coneixements basats en proves sobre la justícia adaptada a la infància (child friendly justice). Som consc...om conscients que el model Barnahus necessita adaptar-se a la idiosincràsia del model de justícia penal espanyol, i esperem que la recerca ajudi a detectar reptes i a aportar solucions adequades a curt i llarg termini.
Destinataris del projecte
- Professionals judicials
Els principals destinataris del projecte són els professionals de l'àmbit de la justícia penal , com són jutges i fiscals, però també de l'àmbit de l'advocacia, la policia, la medicina forense i el treball social, ja que són agents clau per reduir la victimització secundària dels infants víctimes de violència.
El projecte ofereix un intercanvi de bones pràctiques i un entorn d'aprenentatge mitjançant la participació d'experts europeus en el model Barnahus, i l'analisi dels resultats basats en l'evidència sobre l'impacte del pilot en el procés penal i la reducció de la victimització secundària en infants víctimes de violència.
- Infants víctimes d'abús sexual infantil
Malgrat tot, els principals beneficiaris del projecte han de ser els infants i adolescents víctimes d'abús sexual infantil, a qui cal poder garantir la protecció que els dispensa la Directiva de la UE 2012/29/UE que estableix els estàndards mínims sobre els drets, el suport i la protecció de les víctimes de delictes, i que han estat entre la població més vulnerable durant la pandèmia de la Covid-19 i el confinament.
|
|